Шкільне харчування

ШКІЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ

актуальне для батьків

https://mon.gov.ua/ua/osvita/zagalna-serednya-osvita/shkilne-harchuvannya

 

ЗДОРОВ'Я А-Я

Тарілка здорового харчування

https://moz.gov.ua/article/health/porivnjajte-svoju-izhu-z-tarilkoju-zdorovogo-harchuvannja

image

Особливості харчування дітей у віці 7-17 років

При організації харчування дітей шкільного віку слід враховувати вік, стать дитини, особливості його соціальної функції та стану здоров'я; у визначенні необхідної кількості нутрієнтів потрібно користуватись «Нормами фізіологічних потреб для дітей і підлітків» в основних харчових речовинах і енергії. Харчування дітей різних вікових груп повинне відрізнятися за величиною порцій і обсягом добового раціону.

Школярі потребують повноцінного живлення, яке повинне забезпечувати достатню кількість білків, жирів, вуглеводів і вітамінів, необхідних для нормального розвитку дитини і компенсувати його енергетичні витрати. Діти у віці від 7 до 10 років мають потребу в 2400 ккал в добу, а діти у віці від 11 до 13 років - в 2800 ккал в добу.

1613472358464

Для дітей у віці від 7 до 12 років оптимальним є 4-5-разове живлення. Перерви між цією їдою повинні складати близько 3-4 годин.

По калорійності, їжу можна розподілити таким чином: сніданок - 25% добового об’єму їжі, обід - 35-40%, полудень - 10-15%, вечеря- 25%. Страви багаті білком краще всього давати в першій половині дня.

Велике значення для дітей шкільного віку має правильно встановлений режим харчування, який залежить від навчального процесу. Найбільш доцільно встановити наступний режим харчування: 1-й прийом їжі - о 8 год; 2-й - у 12-13 год, третій - в 15 год 30 хв - 16 год, 4-й - в 19 год. Якщо дитина займається в першу зміну, то в 11 год 30 хв - 12 год, під час великої перерви, він повинен отримувати повноцінний другий сніданок (15% від добової калорійності), а обід - вдома в 15 год 30 хв - 16 год (35 % від добової калорійності). Діти, що знаходяться в школі на подовженому дні, повинні отримувати, крім сніданку, обід (35% калорійності).

По можливості шкільні сніданки повинні бути гарячими. Якщо це неможливо здійснити, то можна рекомендувати молочно-фруктовий сніданок (молоко - 200 мл, булочка - 80 г, солодкий сирок або плавлений сир - 50 г, фрукти свіжі - 100 г). Для кожної вікової групи школярів існують певні обсяги їжі, які дозволяють забезпечити відчуття насичення.

Обіди в школах повинні бути правильно складеними і різноманітними впродовж тижня. Тому меню зазвичай складають на 7 днів. Обід повинен складатися з супу, другої страви з м'яса (риби) і гарніру, солодкого страви (компот, кисіль, сік, свіжі фрукти). Бажано, щоб перед першою стравою були закуски у вигляді салату зі свіжих овочів або вінегрету.

Раціон дитини повинен бути різноманітним і включати все необхідні продукти. Школяру необхідні різні сорти м’яса, різні молочні продукти, крупи, овочі, фрукти, зелень, риба і інші морські продукти і т.д.

Необхідними в шкільному харчуванні є спеціальні продукти підвищеної біологічної цінності: хлібобулочні вироби, круп'яні, м'ясні, овочеві швидкозаморожені, кулінарні вироби та консерви. Нині промисловість випускає вироби, збагачені білком, жирами (сметана «Дитяча», вершкове масло «Дієтичне»). Включення цих продуктів до раціону школярів дає змогу прискорити приготування їжі, краще втілювати принцип збалансованого харчування.

1613472358460

Підліткам необхідне правильне, збалансоване, повноцінне харчування. У цьому віці у деяких підлітків можуть бути проблеми з травленням через тривалу перевтому, стреси під час навчання, неправильний режим, початок куріння, проби алкоголю, погану моторно-евакуаторну функцію кишечника і т.д. Такими неприємними наслідками можуть стати захворювання хронічний гастрит, виразкова хвороба дванадцятипалої кишки і ентероколіт. Щоб цього уникнути прагніть правильно скласти раціон і режим харчування підлітка.

Для правильного розвитку організму, збереження високої працездатності підліткам необхідне дотримання режиму харчування. Зміна інтервалів між їжею призводить до порушення апетиту. Для дітей підліткового віку потрібно 4-5-разовий прийом їжі протягом дня в залежності від віку, розумової та фізичної навантаження.

Одним з показників правильного харчування є достатня калорійність їжі. Дівчата у віці від 14 до 17 років повинні вживати в добу близько 2500-2800 ккал, хлопці - приблизно 3000-3200 ккал.

Організм підлітка пред'являє підвищені вимоги до задоволення фізіологічних потреб з метою забезпечення швидкого зростання, розвитку і статевого дозрівання, в умовах сучасного навчання з інтенсивними інтелектуальними навантаженнями. Це підвищує потреби організму в основних харчових речовинах і енергії. Дефіцит мікронутрієнтів - вітамінів, мікроелементів, окремих поліненасичених жирних кислот призводить до різкого зниження резистентності організму до несприятливих факторів навколишнього середовища, порушення систем антиоксидантного захисту, розвитку імунодефіцитних станів. Сьогодні у дітей та підлітків спостерігається недоотримання безлічі есенціальних елементів і незамінних поживних речовин.

1613472358471